contact us

Use the form on the right to contact us.

You can edit the text in this area, and change where the contact form on the right submits to, by entering edit mode using the modes on the bottom right.

5 Korkeakoulunkatu
33720
Suomi

AO-päivien vierailuluennot

Arkkitehtiopiskelijapäivien ohjelmaan kuului kaksi lauantaina 3.10. pidettyä luentoa, joista ensimmäisen piti tekniikan tohtori Jukka Jokiniemi. Jokiniemen luento ”Kaupunki kaikille aisteille” käsitteli samaa nimeä kantavan väitöskirjansa aihetta moniaistisen kaupunkiympäristön suunnittelusta.

Näköaisti ja visuaalisuus ovat vallanneet suuren osan arkkitehtisuunnittelusta, mutta materiaalintuntu ja muiden aistien hyödyntäminen suunnittelussa monipuolistaa paitsi näkevien kokemusta myös edesauttaa näkövammaisten pärjäämistä ympäristössään. Itsekin näkövammainen Jokiniemi paljasti hyvien suunnitteluratkaisujen lisäksi myös muutaman hyvän huonon esimerkin: kuinka portaille vaihtoehdon tuovat luiskat voivat muuttua esteettömyyslähtökohdista pikemminkin jyrkiksi skeittirampeiksi, ja kuinka porraskaiteen alkupään sijoittaminen yleisen roska-astian perään ei ole välttämättä se paras vaihtoehto...

Toisen luennon piti tanskalainen arkkitehti ja kaupunkisuunnittelija Jens Brandt aiheenaan ”We are here now -  The urban as situated and relational”. Luennon aluksi Brandt pyysi yleisöltä muutaman minuutin hiljaisuutta, jonka jälkeen läsnäolijoiden tuli keksiä pareittain yksi sana kuvaamaan kokemaansa tilaa ja tilannetta. Puheenvuoro jaettiin tennispallolla, jonka napanneilta kuuli sanoja kuten ”tired” ja ”silence”. Yleisöä osallistavaa aloitusta seurasi kaupunkisuunnittelua koskeva teoreettisempi osuus.

Lopuksi Brandt kuvaili omia kaupunkisuunnitteluprojektejaan, joissa myös toistui ihmisten osallistaminen oman elinympäristönsä suunnitteluun. Kaupunkilaisten kiinnostuksen herättäminen konkretisoitui esimerkiksi teini-ikäisten poikien huonekalunikkarointina ja yhteisön toteuttamana, kierrätysmateriaaleista valmistettuna rakennushankkeena.