contact us

Use the form on the right to contact us.

You can edit the text in this area, and change where the contact form on the right submits to, by entering edit mode using the modes on the bottom right.

5 Korkeakoulunkatu
33720
Suomi

Kiltakuulumisia

Puheenjohtajan terveiset arkkitehdinaluille ja hakijoille

Helmi Hytti

Hei kaikki arkkitehdinalut tai sellaiseksi haluavat!

Kun itse hain TTY:lle opiskelemaan arkkitehtuuria, mietin kovasti, millaista opiskelu todella on. Päätinkin kirjoitella kiltakuulumisia kohdennetusti teille, jotka olette hakemassa tai edes pohtineet hakevanne arkkitehdiksi!

Jos jaatte samanlaisen epätietoisuuden kuin minä muutama vuosi sitten, teitä varmaan kiinnostaa se, millaisia kurssit ovat verrattuna pääsykokeiden tehtäviin. Hahmotuskyvyn, piirtotaidon ja idearikkauden lisäksi pääsykokeet testaavat sitä, kuinka oma pää (ja normaalioloissa niin vakaa käsi) kestävät aikarajoitteiden paineessa orastavaa paniikkia. Pääsykokeiden stressaavuus valmistaa myös kursseilla saatavaan palautteeseen; joskin tilanne on hiukan toisenlainen. Kritiikit, eli arkkareiden harkkatöiden esittely- ja arvostelutilaisuudet, tarkoittavat usein enemmän tai vähemmän näkyvää jännitystä, kun omaa tekelettä esittelee koko viisikymmenpäiselle vuosikurssille ja opettajille. Tässä suhteessa teitä odottaa pääsykokeissa rennompi tilanne; työthän arvostellaan suljettujen ovien takana. Ajan myötä kuitenkin omien töiden esittely kritiikeissä käy lupsakammaksi; varsinkin kun tajuaa, että esittelypuhe kannattaa miettiä ennen lauteille nousemista sekunti sitten mieleen tulleen, jännittyneen mongerruksen sijaan.

Sitten itse kursseista, ja etenkin niistä, jotka sisälle otettuja opiskelijoita odottaa heti ensimmäisenä vuonna! Ensimmäisen vuoden syksyllä painottuu arkkitehtuuri rakennussuunnitteluna. Heti kättelyssä uudet opiskelijat tutustutetaan arkkitehdin esitystekniikan perusteisiin: julkisivu- ja leikkauskuvien lisäksi käydään läpi yleisiä piirustusmerkintöjä. Syksyn suuremmilla suunnittelukursseilla tutkitaan tilan luonnetta sekä uuden rakentamisen suhdetta olemassa olevaan paikkaan. Esimerkiksi oma vuosikurssini suunnitteli lasipaviljonkikahvilan Ratinanrantaan; työ oli samalla ensimmäinen kilpailutyö, jossa innovatiiviset lasinkäyttötavat palkittiin.

Vaikka rakennussuunnittelu on kenties ensimmäinen asia joka monille tulee arkkitehdin ammattinimikkeestä mieleen, alkoi ensimmäisen opiskeluvuoden kevätpuoliskolla valjeta erilainen totuus. Yhdyskuntasuunnittelun peruskurssilla käytiin läpi sitä kokonaisuutta, jonka rakennukset ja muu infra yhdessä luonnon kanssa muodostavat. Perspektiivin laajentuminen teki tästä kurssista yhden suosikeistani; yhteiskuntafilosofisiksi kääntyvät keskustelut opetushenkilökunnan kanssa olivat osaltaan kurssin parasta antia. Oman mausteensa kevääseen toi ensimmäinen taidekurssi, jossa tutkittiin arkkitehtuuria osana taiteen kenttää.

Ylipäätään ensimmäinen vuosi kuluu kynä, hiili tai sivellin kädessä; käsin piirtämisen ja maalaamisen lisäksi toteutetaan useita pienoismalleja omista suunnitelmista. Koneella piirtämisen salat alkavat pikkuhiljaa valkenemaan, mutta pääosin ensimmäisenä vuonna oma luovuus kanavoidaan juurikin pääsykokeista tuttujen välineiden kautta.

Ja miksi valita juuri Tampere? Erityisen hienoa omassa laitoksessamme on se, kuinka läheisesti opettajat ja opiskelijat ovat tekemisissä toistensa kanssa. Palautetta kursseista voi antaa suoraan luennon jälkeen professorille, ja yleensä rakentavat kommentit otetaankin saman tien huomioon loppukurssin toteutuksessa. Ja mikä yleisilmapiiri koko yliopistossa vallitseekaan! Arkkarit ovat löytäneet teekkarimielisestä yhteisöstä oman sopukkansa, jossa toteuttaa luovaa hulluuttaan tekniikan humanisteina. Vaikka se kliseeltä kuulostaakin, kampus on meille kuin toinen kotimme; kun homma piirustussaleilla alkaa käydä liian totiseksi, voi pujahtaa kahvitauolle kiltahuoneellemme - tai lähteä rohkeasti kahveelle toisiin kiltoihin.

Kävi miten kävi, jos Tampereelle päädyt arkkariksi, niin hyvin kävi! Tsemppiä kaikille tasapuolisesti kevääseen, ja toivottavasti syksyllä fuksimeiningeissä nähdään!

Rakkaudentäyteisesti,

Verna Hahtola
Tampereen Arkkitehtikillan puheenjohtaja 2016

Puheenjohtaja Verna TamArkin 46. vuosijuhlien cocktail-tilaisuudessa. Kuva: Helmi Hytti

Puheenjohtaja Verna TamArkin 46. vuosijuhlien cocktail-tilaisuudessa. Kuva: Helmi Hytti